Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
V čisté formě jde o bílý prášek, po rozpuštění ve studené vodě (v teplé vodě je nerozpustný) vzniká roztok nebo gel. Jde o nestravitelnou látku. Methylcelulóza se nevyskytuje přirozeně, vyrábí se synteticky zahříváním celulózy a zásaditého roztoku za přítomnosti methylchloridu.
Jde o netoxickou, nealergenní látku, která je v běžném množství bez nežádoucích účinků, ovšem ve velkých dávkách může způsobovat střevní či vyměšovací potíže. Methylcelulózu lze díky jejím vlastnostem využít při léčbě zácpy a průjmu nebo při výrobě lubrikantů.
Používá se jako emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a plnidlo při výrobě pekařských výrobků, cukrovinek a žvýkaček. Dodává potravinám objem a používá se jako součást jedlých polev. V pekařských výrobcích zvyšuje absorpci vody a rovněž zabraňuje vstřebávání oleje při smažení. Vyskytuje se jako přísada zlepšující konzistenci nápojů a konzervovaného ovoce slazeného umělými sladidly.
Dále ji lze nalézt i v některých:
- hluboce zmražených potravinách,
- mražených polotovarech,
- pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách.
V ČR (celé EU) smí být přidávána k většině potravin kromě dětské výživy, v USA je rovněž povolena.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.