Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Polysacharid nerozpustný ve vodě, základní stavební jednotka rostlinných buněčných stěn. V práškové formě bílá látka bez zápachu. Bližší dělení je: 460(i) mikroskrystalická celulosa nebo 460(ii) prášková celulosa. Pro komerční účely se celulóza izoluje ze dřeva odstraněním jeho ostatních součástí. Mikrokrystalická celulóza je vyráběna z běžné celulózy působením kyseliny chlorovodíkové, prášková celulóza se vyrábí mechanickým narušením a přečištěním celulózy z rostlinných vláken.
Celulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku.
Mikrokrystalická celulóza může figurovat v potravě jako plnidlo nízkoenergetických potravin; pro člověka je však nestravitelná.
Dále je využívána jako:
- nosič olejů a aromatických látek,
- emulgátor,
- zahušťovadlo,
- náplň do žvýkaček a cukrovinek,
- stabilizátor pěn,
- protispékavá látka,
- součást tablet.
Mikrokrystalická celulóza spolupůsobí při tvorbě gelů v různých výrobcích na bázi cukru, v polevách a pekařských náplních. Částečně nahrazuje zahušťovací funkci škrobu a v emulzích lze jejím prostřednictvím nahrazovat oleje.
Celulóza se objevuje také ve:
- zmrzlině,
- hluboce zmražených potravinách,
- mražených polotovarech,
- pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách.
Celulóza figuruje i v jiných průmyslových odvětvích, například v textilním nebo papírenském průmyslu.
V ČR (celé EU) mohou být různé druhy celulóz přidávány téměř ke všem potravinám kromě dětské výživy; povoleny jsou rovněž v USA.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.