Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E460 - Celulózy ( a. )

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E460 - Celulózy ( a.  )

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Polysacharid nerozpustný ve vodě, základní stavební jednotka rostlinných buněčných stěn. V práškové formě bílá látka bez zápachu. Bližší dělení je: 460(i) mikroskrystalická celulosa nebo 460(ii) prášková celulosa. Pro komerční účely se celulóza izoluje ze dřeva odstraněním jeho ostatních součástí. Mikrokrystalická celulóza je vyráběna z běžné celulózy působením kyseliny chlorovodíkové, prášková celulóza se vyrábí mechanickým narušením a přečištěním celulózy z rostlinných vláken.

Celulózy a zdraví

Celulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku. 

Celulózy v potravinářství

Mikrokrystalická celulóza může figurovat v potravě jako plnidlo nízkoenergetických potravin; pro člověka je však nestravitelná.

Dále je využívána jako:
- nosič olejů a aromatických látek,
- emulgátor,
- zahušťovadlo,
- náplň do žvýkaček a cukrovinek,
- stabilizátor pěn,
- protispékavá látka,
- součást tablet.

Mikrokrystalická celulóza spolupůsobí při tvorbě gelů v různých výrobcích na bázi cukru, v polevách a pekařských náplních. Částečně nahrazuje zahušťovací funkci škrobu a v emulzích lze jejím prostřednictvím nahrazovat oleje.

Celulóza se objevuje také ve:
- zmrzlině,
- hluboce zmražených potravinách,
- mražených polotovarech,
- pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách. 

Celulóza figuruje i v jiných průmyslových odvětvích, například v textilním nebo papírenském průmyslu. 

V ČR (celé EU) mohou být různé druhy celulóz přidávány téměř ke všem potravinám kromě dětské výživy; povoleny jsou rovněž v USA.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.