Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Trifosforečnany mají podobnou vlastnost jako difosforečnany, vázat vodu. Jedná se o regulátory kyselosti či tlumivé roztoky rozpustné ve vodě. Nejrozšířenější z trifosforečnanů – trifosforečnan sodný se připravuje kalcinací směsi hydrogen- a dihydrogenfosforečnanu sodného. Dalším způsobem výroby trifosforečnanů mohou být reakce hydroxidu sodného nebo draselného s kyselinou tri-polyfosforečnou. Trifosforečnan sodný je nejmasověji vyráběným fosforečnanem. Trifosforečnany představují zdroj fosforu a v lidském těle se rozkládají na fosforečnany.
V menších dávkách jsou trifosforečnany považovány za bezpečné látky, jejich vysoké dávky však mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku.
Trifosforečnany se nejčastěji přidávají do masných výrobků, protože mají schopnost vázat a udržovat v nich vodu.
Nacházejí se též ve:
- sladkostech,
- majonézách,
- salátových zálivkách,
- sladových výtažcích.
Je využíván také v pracích prostředcích a detergentech.
V České republice (celé EU) lze trifosforečnany využívat při výrobě potravin; v USA jsou trifosforečnany rovněž povoleny.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.