Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E451 - Trifosforečnany - sodný a draselný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E451 - Trifosforečnany - sodný a draselný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Trifosforečnany mají podobnou vlastnost jako difosforečnany, vázat vodu. Jedná se o regulátory kyselosti či tlumivé roztoky rozpustné ve vodě. Nejrozšířenější z trifosforečnanů – trifosforečnan sodný se připravuje kalcinací směsi hydrogen- a dihydrogenfosforečnanu sodného. Dalším způsobem výroby trifosforečnanů mohou být reakce hydroxidu sodného nebo draselného s kyselinou tri-polyfosforečnou. Trifosforečnan sodný je nejmasověji vyráběným fosforečnanem. Trifosforečnany představují zdroj fosforu a v lidském těle se rozkládají na fosforečnany.

Trifosforečnany a zdraví

V menších dávkách jsou trifosforečnany považovány za bezpečné látky, jejich vysoké dávky však mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku. 

Trifosforečnany v potravinářství

Trifosforečnany se nejčastěji přidávají do masných výrobků, protože mají schopnost vázat a udržovat v nich vodu.

Nacházejí se též ve:
- sladkostech,
- majonézách,
- salátových zálivkách,
- sladových výtažcích.

Je využíván také v pracích prostředcích a detergentech.

 V České republice (celé EU) lze trifosforečnany využívat při výrobě potravin; v USA jsou trifosforečnany rovněž povoleny.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.