Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Vysoce viskózní lepkavá kapalina. Základ pro výrobu pryskyřičného esteru se získává extrahováním z kmenů borovic.
Tato látka u nás v minulosti nebyla povolena; podle některých zahraničních zdrojů způsobily vysoké dávky této látky snížení hmotnosti a v extrémních případech i úmrtí pokusných zvířat na následky zvětšení jater. Pro člověka je však tato substance bezpečná – výjimku mohou tvořit velmi citliví jedinci, u nichž je možné, že budou po jejím pozření nebo při kontaktu s pokožkou pociťovat nežádoucí (alergické) reakce.
Jde o stabilizátor, který způsobuje zakalení v některých nealkoholických nápojích a upravuje hustotu aromatických olejů, jež jsou v nich obsaženy. Dále figuruje jako důležitá součást základu pro výrobu žvýkaček.
Pryskyřičný ester lze nalézt v kosmetických a dentistických přípravcích, v lacích a v lepidlech. V ČR (celé EU) je povoleno přidávat pryskyřičný ester pouze do ochucených nealkoholických nápojů na bázi vody. V USA je používání látky povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.