Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E445 - Pryskyřičný ester

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E445 - Pryskyřičný ester

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Vysoce viskózní lepkavá kapalina. Základ pro výrobu pryskyřičného esteru se získává extrahováním z kmenů borovic.

Pryskyřičný ester a zdraví

Tato látka u nás v minulosti nebyla povolena; podle některých zahraničních zdrojů způsobily vysoké dávky této látky snížení hmotnosti a v extrémních případech i úmrtí pokusných zvířat na následky zvětšení jater. Pro člověka je však tato substance bezpečná – výjimku mohou tvořit velmi citliví jedinci, u nichž je možné, že budou po jejím pozření nebo při kontaktu s pokožkou pociťovat nežádoucí (alergické) reakce.

Pryskyřičný ester v potravinářství

Jde o stabilizátor, který způsobuje zakalení v některých nealkoholických nápojích a upravuje hustotu aromatických olejů, jež jsou v nich obsaženy. Dále figuruje jako důležitá součást základu pro výrobu žvýkaček.

Pryskyřičný ester lze nalézt v kosmetických a dentistických přípravcích, v lacích a v lepidlech. V ČR (celé EU) je povoleno přidávat pryskyřičný ester pouze do ochucených nealkoholických nápojů na bázi vody. V USA je používání látky povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.