Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Substance bez chuti dobře rozpustná v olejích a tucích, nikoliv však ve vodě. Esterifikací sacharózy s kyselinou octovou a isobutanovou.
Octanisomáselnan sacharózy u nás v minulosti nebyl povolen, protože některé série testů prokázaly jeho škodlivý vliv na játra testovaných zvířat. Nové studie však potvrdily, že pro lidský organismus není tato látka škodlivá, protože je z něj běžným způsobem vylučována spolu se zbytky potravy.
I přes svoji nevýraznou chuť je octanisomáselnan sacharózy využíván jako stabilizátor výsledné chuti jiných substancí a jako látka, která způsobuje zakalení v sycených i nesycených nealkoholických nápojích. Do nápojů se rovněž přidává za účelem úpravy jejich hustoty a konzistence.
Kromě potravinářství nalézá uplatnění i jako přísada do tiskařských inkoustů, laků, dekorativních nátěrů a kosmetických přípravků. V ČR (celé EU) je jeho použití omezeno výhradně na ochucené nealkoholické nápoje na bázi vody. V jiných zemích se podle některých zdrojů přidává i do omáček, hořčic nebo směsí pro přípravu plněných mexických tortill (tacos).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.