Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Fosfatidy amonné jsou amonné soli kyseliny fosfatidové. Používají se především jako emulgátory, stabilizátory nebo zvlhčující látky. Průmyslově se vyrábí vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosfatidové nebo ze směsi glycerolu a částečně tvrzeného řepkového oleje.
Nejsou známy nežádoucí účinky, jsou považovány za bezpečné látky. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg tělesné hmotnosti.
Fosfatidy amonné účinkují jako stabilizátory, které zabraňují oddělování jednotlivých složek v potravinách (např. olej a voda). Používají se jako emulgátory do čokolád a rostlinných olejů, mají antioxidační účinky.
Přidávají se do:
- zmrzlin,
- jogurtů,
- pudinků,
- krémů,
- kakaových výrobků.
V ČR (celé EU) je použití povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do čokolád a čokoládových výrobků.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.