Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E442 - Fosfatidy amonné

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E442 - Fosfatidy amonné

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Fosfatidy amonné jsou amonné soli kyseliny fosfatidové. Používají se především jako emulgátory, stabilizátory nebo zvlhčující látky. Průmyslově se vyrábí vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosfatidové nebo ze směsi glycerolu a částečně tvrzeného řepkového oleje.

Fosfatidy amonné a zdraví

Nejsou známy nežádoucí účinky, jsou považovány za bezpečné látky. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg tělesné hmotnosti. 

Fosfatidy amonné v potravinářství

Fosfatidy amonné účinkují jako stabilizátory, které zabraňují oddělování jednotlivých složek v potravinách (např. olej a voda). Používají se jako emulgátory do čokolád a rostlinných olejů, mají antioxidační účinky.

Přidávají se do:
- zmrzlin,
- jogurtů,
- pudinků,
- krémů,
- kakaových výrobků.

V ČR (celé EU) je použití povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do čokolád a čokoládových výrobků.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.