Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač. Polysorbát 65 má obdobné vlastnosti i použití jako E433. Látka se vyrábí synteticky. Polysorbát 65 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 65-ti jednotek.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.
Polysorbát 65 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. Využívá se v instantní smetaně do kávy jako látka zlepšující její rozpustnost a v umělých šlehačkách zamezuje oddělení oleje. Ve výrobcích práškového charakteru má funkci zvlhčovadla.
Dále se přidává do:
- pekařských výrobků,
- dortových směsí,
- polev a náplní,
- ztužených olejů,
- cukrovinek,
- zmrzlin,
- mražených vaječných krémů,
- ovocných dření,
- zálivek,
- instantních náhražek mléka,
- majonéz a nízkokalorických dressingů.
Může také zlepšovat vstřebávání látek rozpustných v tucích.
V ČR (celé EU) je použití polysorbátu 65 povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, zmrzlin, do emulgovaných tuků používaných při výrobě pekařských výrobků apod. V USA je používání také povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.