Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E436 - Polyoxyethylensorbitantristearát

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E436 - Polyoxyethylensorbitantristearát

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač. Polysorbát 65 má obdobné vlastnosti i použití jako E433. Látka se vyrábí synteticky. Polysorbát 65 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 65-ti jednotek. 

E436 a zdraví

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. 

E436 v potravinářství

Polysorbát 65 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. Využívá se v instantní smetaně do kávy jako látka zlepšující její rozpustnost a v umělých šlehačkách zamezuje oddělení oleje. Ve výrobcích práškového charakteru má funkci zvlhčovadla.

Dále se přidává do:
- pekařských výrobků,
- dortových směsí,
- polev a náplní,
- ztužených olejů,
- cukrovinek,
- zmrzlin,
- mražených vaječných krémů,
- ovocných dření,
- zálivek,
- instantních náhražek mléka,
- majonéz a nízkokalorických dressingů.

Může také zlepšovat vstřebávání látek rozpustných v tucích.

V ČR (celé EU) je použití polysorbátu 65 povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, zmrzlin, do emulgovaných tuků používaných při výrobě pekařských výrobků apod. V USA je používání také povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.