Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač. Vyrábí se synteticky. Polysorbát 80 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 80-ti jednotek.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci (např. kopřivka).
Polysorbát 80 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Využívá se v instantní smetaně do kávy jako látka zlepšující její rozpustnost a v umělých šlehačkách zamezuje oddělení oleje.
Dále se přidává do:
- cukrových polev,
- mražených vaječných krémů,
- ovocných dření,
- čokolád,
- ztužených tuků,
- zálivek.
V ČR (celé EU) je použití polysorbátu 80 povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, zmrzlin, do emulgovaných tuků používaných při výrobě pekařských výrobků apod. V USA je používání také povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.