Kurzy ATAC

E432 - Polyoxyethylensorbitanmonolaurát

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E432 - Polyoxyethylensorbitanmonolaurát

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o emulgátor a stabilizátor. Vyrábí se synteticky. Polysorbát 20 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 20-ti jednotek.

E432 a zdraví

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky.

E432 v potravinářství

Polysorbát 20 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. V kombinaci se sorbany se používá k získání požadovaných vlastností potravin. Jako stabilizátor účinkuje v těstech, omáčkách a krémech. Působí jako rozpouštědlo vitaminů rozpustných v tucích a ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu se využívá jako emulgátor.

Můžeme ho nalézt v:
- pekařských výrobcích,
- zmrzlinách,
- polevách,
- instantních náhražkách mléka,
- zálivkách,
- cukrovinkách,
- ztužených tucích.

V ČR (celé EU) je použití polysorbátu 20 povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, zmrzlin, do emulgovaných tuků používaných při výrobě pekařských výrobků apod. V USA je používání také povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.