Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E431 - Polyoxyethylen monostearát

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E431 - Polyoxyethylen monostearát

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Polyoxyethylen monostearát je směs mono a distearátů polyoxyetylen polymerů s průměrnou délkou polymerového řetězce 40-ti jednotek. Používá se jako emulgátor a odpěňovač. Vyrábí se synteticky esterifikací polyetyl alkoholů a kyseliny stearové, která se získává z hovězího tuku.

Polyoxyethylen monostearát a zdraví

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. U pokusných krys docházelo k poškozování vnitřních orgánů (játra, ledviny, pohlavní orgány). Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.

Polyoxyethylen monostearát v potravinářství

Polyoxyethylen monostearát se přidává do chleba, aby zůstal déle čerstvý. Využívá se při výrobě vína. Jako odpěňovač se používá do různých zpracovaných výrobků nebo do sladových extraktů a jako emulgátor do mražených dezertů. Dále se přidává do:
- farmaceutických cukrovinek,
- majonéz,
- nízkokalorických dressingů.

V ČR (celé EU) je použití této látky povoleno pouze při výrobě vína.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.