Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Mannitol je cukerný alkohol. Je to bílá krystalická látka, sladké chuti a bez zápachu. V přírodě se vyskytuje v rostlinnách např. v celeru, mořských řasách a olivách. Používá se jako sladidlo, stabilizátor nebo zvlhčující látka. Průmyslově se vyrábí kvašením glukózy a maltózy pomocí bakterií Lactobacillus intermedius.
Je to pravděpodobně bezpečná látka. Ve větších dávkách může způsobovat průjmová onemocnění, nevolnost, zvracení a nadýmaní.
Mannitol je velmi vhodný jako náhradní sladidlo pro diabetiky (nezvyšuje hladinu inzulinu) a má menší kalorickou hodnotu než cukr. Proto se přidává do:
- výrobků bez cukru,
- sladkostí,
- cukrových polev,
- džemů,
- želé,
- nízkoenergetických jídel,
- na povrch cukrovinek (nepohlcuje vzdušnou vlhkost).
Jako sladidlo nezpůsobuje tolik zubního kazu, čehož se využívá při výrobě žvýkaček. Používá se také jako stabilizátor, rozpouštědlo pro barviva a aromata, zvlhčující látka a plnidlo.
V ČR (celé EU) je použití mannitolu povoleno ve výrobcích pro účely týkající se funkce náhradního sladidla. Do ostatních potravin se smí přidávat v nezbytném množství kromě dětské výživy. Pokud se ve výrobku nachází více jak 10% mannitolu, musí být obal označen upozorněním: „Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky.“ V USA je používání povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.