Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Guma gellan je polysacharid, který produkují bakterie druhu Sphingomonas elodea. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a želírující látka. Průmyslově se vyrábí aerobním kvašením bakterií Sphingomonas elodea. Při procesu zahřívání jsou mikroorganismy usmrceny.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.
Využití gumy gellan v potravinářsví je především jako stabilizátor emulzí a pěn, dále jako zahušťovadlo a želírující látka. Vytváří gely, které vznikají za studena nebo za tepla, a mohou být stabilní při teplotních výkyvech.
Přidává se do:
- sójových,
- čokoládových,
- ovocných,
- kokosových nápojů,
- do želé,
- krémů,
- džemů,
- různých polev.
Je to látka snižující hladinu cholesterolu.
V ČR (celé EU) je použití gumy gellan povoleno v nezbytném množství v potravinách kromě dětské výživy a dehydratovaných výrobků. V Německu se smí používat jen do výrobků obsahujících zázvor. V USA je používání také povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.