Kurzy ATAC

E418 - Guma gellan

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E418 - Guma gellan

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Guma gellan je polysacharid, který produkují bakterie druhu Sphingomonas elodea. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a želírující látka. Průmyslově se vyrábí aerobním kvašením bakterií Sphingomonas elodea. Při procesu zahřívání jsou mikroorganismy usmrceny.

Guma gellan a zdraví

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Guma gellan v potravinářství

Využití gumy gellan v potravinářsví je především jako stabilizátor emulzí a pěn, dále jako zahušťovadlo a želírující látka. Vytváří gely, které vznikají za studena nebo za tepla, a mohou být stabilní při teplotních výkyvech.
Přidává se do:
- sójových,
- čokoládových,
- ovocných,
-  kokosových nápojů,
- do želé,
- krémů,
- džemů,
-  různých polev
.

Je to látka snižující hladinu cholesterolu.

V ČR (celé EU) je použití gumy gellan povoleno v nezbytném množství v potravinách kromě dětské výživy a dehydratovaných výrobků. V Německu se smí používat jen do výrobků obsahujících zázvor. V USA je používání také povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.