Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Guma karaya je látka vyskytující se ve větvích Indického stromu druhu Sterculia urens. Používá se jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo. Získává se z větví stromu Sterculia urens, který se vyskytuje především v Indii.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání, projímavé účinky nebo jiné břišní potíže. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci (senná rýma, astma, trávicí potíže).
Guma karaya stabilizuje želatiny, želé bonbóny, zmrzliny a šlehačky a používá se jako plnidlo do citrónových krémů. Díky své citrónové až kořeněné příchuti se přidává do různých nápojů, zmrzlin, sladkostí, pekařských výrobků a polev. Jako zahušťovadlo tuto látku nalezneme v:
- polévkách,
- omáčkách,
- zálivkách
- majonézách.
Díky schopnosti vázat vodu se používá při výrobě tavených sýrů a masných výrobků, kde má funkci také jako pojivo.
Dále ho nalezneme v:
- mražených mléčných dezertech,
- mléčných výrobcích,
- cukrovinkách,
- pudincích,
- jogurtech,
- nízkotučných dressincích.
V ČR (celé EU) je použití gumy karaya povoleno v nezbytném množství do určitých potravin např. do cukrářských výrobků, dezertů, vaječných likérů, do polev na ořechy nebo do žvýkaček a majonéz. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.