Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E414 - Arabská guma

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E414 - Arabská guma

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Arabská guma je látka vyskytující se v pryskyřici různých druhů akácií (např. Acacia senegal, A. arabica.). Je rozpustná ve vodě a je to jeden z nejstarších přírodních emulgátorů. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor. Získává se z pryskyřice při poranění kůry různých druhů akácií, které se vyskytují především v Africe.

Arabská guma a zdraví

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky. Váže některé minerální látky (hořčík a vápník) a tím může dojít k horšímu vstřebávání těchto látek. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci (senná rýma, ekzém, astma).

Arabská guma v potravinářství

Arabská guma se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka. Většinou působí v kombinaci s jinými gely. Využívá se především při výrobě cukrovinek, neboť snižuje tvorbu cukerných krystalů a na povrchu způsobuje hladký a lesklý film. Toho se využívá i při výrobě cukrových polev na pekařské výrobky nebo u čokoládových výrobků a v sýrech. Jako zahušťovadlo se používá do želé, žvýkaček a různých polev. Stabilizuje emulze obsahující vodu a olej (fáze se od sebe neoddělí) a stejný účinek má i u pěny v nápojích typu Coca Cola a v pivu. Ve zmrzlinách a mražených krémech tvoří malé krystalky a tím se dosáhne správné konzistence. V dietních nápojích slouží jako zdroj rozpustné vlákniny a v práškových nápojích působí jako nosič a stabilizátor aroma.
Můžeme ho nalézt také v:
- cereálních sušenkách,
- nízkokalorických dressincích,
- majonézách,
- pomazánkách,
- nízkotučných jogurtech,
- vanilkových prášcích,
- mražených výrobcích,
- zpracovaném mase.

Jeho uplatnění nalezneme i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu (např. pleťové masky, pleťová mléka, laky na vlasy, pudřenky). Prokázalo se, že může snižovat hladinu cholesterolu a může mít blahodárný vliv na střevní mikroflóru. Je součástí některých lepidel např. na poštovních známkách.

V ČR (celé EU) je použití arabské gumy povoleno v nezbytném množství do všech potravin. Z dětské výživy se může v omezeném množství použít do příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.