Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E413 - Tragant

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E413 - Tragant

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Tragant je pryskyřice vytékající při poškození kůry asijských keřů rodu Astragalus gummifer, A. adscendens a A. microcephalus. Má lepkavou a slizovitou strukturu. Je to látka bez zápachu, odolná vůči teplu a kyselinám. Je to jeden z nejstarších přírodních emulgátorů. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor. Získává se jako pryskyřice při poranění kůry keřů rodu Astragalus (česky kozinec).

Tragant a zdraví

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky. Může způsobit poruchy srdce a ledvin. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k velmi prudké alergické reakci.

Tragant v potravinářství

Tragant je velmi drahá přísada, proto se používá při výrobě potravin, u kterých je to nezbytně nutné. Většinou se jedná o potraviny obsahující olej a vodu, kde tragant způsobuje, že se tyto fáze od sebe neoddělí. Působí jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor. Díky své vlastnosti odolávat kyselému prostředí se používá do salátových zálivek, ovocných náplní a omáček. Do zmrzlin se přidává z důvodu většího objemu a lepší textury.
Dále se používá do:
- ovocných želé,
- cukrových polev ke zdobení,
- ovocných dření,
- francouzských dressingů,
- majonéz,
- pomazánek,
- nízkotučných jogurtů,
- sladkostí,
- zpracovaného masa.

Jeho uplatnění nalezneme i v kosmetice, kde se používá např. do vlasových přípravků a krémů díky své vlastnosti vytvářet na povrchu ochranné filmy. Hojně se využívá i ve farmaceutickém průmyslu. Prokázalo se, že může snižovat hladinu cholesterolu a může mít blahodárný vliv na střevní mikroflóru.

V ČR (celé EU) je použití tragantu povoleno v nezbytném množství do všech potravin kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.