Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Agar je přírodní polysacharid vyskytující se v červených mořských řasách. Je průhledný, bez chuti a bez zápachu, rozpustný v horké vodě. Díky své vysoké gelující schopnosti se používá jako náhražka želatiny a jako zahušťovadlo nebo stabilizátor. Agar se získává z červených mořských řas v oblastech Japonska, Nového Zélandu a Indie.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobovat projímavé účinky. Pro tělo je to nestravitelná látka, z těla odchází nepozměněn, ale podporuje rozmnožování probiotik. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.
Agar se používá především jako želatinový prostředek, který je oproti želatině stálý i za vyšších teplot. Díky této vlastnosti je agar velmi vhodný jako zahušťovadlo vytvářející s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty. Dále se používá jako stabilizátor, emulgátor a želírující látka.
Přidává se do:
- pekařských výrobků,
- k zahuštění krémů,
- nápojů,
- zmrzlin,
- mražených vaječných krémů,
- ovocných dření,
- sněhového pečiva,
- cukrových polev,
- cukrovinek,
- uměle přislazovaných želé,
- zavařenin.
Uplatňuje se při výrobě tavených sýrů, masných a mléčných výrobků. V lékařství se využívá jako projímadlo.
V ČR (celé EU) je použití agaru povoleno v nezbytném množství v potravinách kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.