Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Propylenglykolalginát je propylenglykol ester kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor. Průmyslově se vyrábí esterifikací kyseliny alginové s propylalkoholem a glykolem.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobovat projímavé účinky. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.
Propylenglykolalginát se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor nebo také jako plnidlo a odpěňovač. Je přidáván do:
- zmrzlin,
- mražených vaječných krémů,
- ovocných dření,
- pudinků,
- jogurtů,
- omáček,
- zálivek,
- sirupů,
- džemů,
- nízkotučných dressingů,
- majonéz,
- tuků,
- k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků nebo cukrovinek.
Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.
V ČR (celé EU) je použití propylenglykolalginátu povoleno v nezbytném množství do určitých potravin např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, žvýkaček, vodových zmrzlin, atd. V USA je používání také povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.