Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E405 - Propylenglykolalginát

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E405 - Propylenglykolalginát

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Propylenglykolalginát je propylenglykol ester kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor. Průmyslově se vyrábí esterifikací kyseliny alginové s propylalkoholem a glykolem.  

Propylenglykolalginát a zdraví

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobovat projímavé účinky. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.

Propylenglykolalginát v potravinářství

Propylenglykolalginát se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor nebo také jako plnidlo a odpěňovač. Je přidáván do:
- zmrzlin,
- mražených vaječných krémů,
- ovocných dření,
- pudinků,
- jogurtů,
- omáček,
- zálivek,
- sirupů,
- džemů,
- nízkotučných dressingů,
- majonéz,
- tuků,
- k potírání koláčů
a dalších sladkých pekařských výrobků nebo cukrovinek.

Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.

V ČR (celé EU) je použití propylenglykolalginátu povoleno v nezbytném množství do určitých potravin např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, žvýkaček, vodových zmrzlin, atd. V USA je používání také povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.