Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E404 - Alginát vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E404 - Alginát vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Alginát vápenatý je vápenatá sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu vápenatého do kyseliny alginové.

Alginát vápenatý a zdraví

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. 

Alginát vápenatý v potravinářství

Alginát vápenatý se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do:
- zmrzlin,
- nanuků,
- mražených dezertů,
- pudinků,
- jogurtů,
-  krémů,
- omáček,
- džemů,
- nízkotučných dressingů,
- majonéz,
-  sýrů,
- pomazánek,
- ovocných nápojů,
- instantních dezertů,
- k potírání koláčů
a dalších sladkých pekařských výrobků.

Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.

V ČR je (celé EU) použití alginátu vápenatého povoleno v nezbytném množství v potravinách. Z dětské výživy se smí přidávat v omezeném množství pouze do příkrmů (dezertů a pudinků). V USA je používání také povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.