Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Alginát amonný je amonná sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka. Průmyslově se vyrábí vnesením amoniakového plynu do roztoku kyseliny alginové.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.
Alginát amonný se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do:
- zmrzlin,
- mražených dezertů,
- pudinků,
- jogurtů,
- krémů,
- polev,
- omáček,
- džemů,
- nízkotučných dressingů,
- majonéz,
- k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků.
Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.
V ČR (celé EU) je použití alginátu amonného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.