Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Alginát sodný je sodná sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Je to viskózní koloidní roztok nerozpustný ve vodě. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny alginové. Přijatelná denní dávka (ADI): 0 - 25 mg/kg tělesné hmotnosti.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky.
Alginát sodný se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do:
- zmrzlin,
- mražených dezertů,
- pudinků,
- ovocných želé,
- marmelád,
- cukrovinek,
- krémů
- džusů,
- jogurtů,
- nízkotučných dressingů
- majonéz,
- k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků.
Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty. Společně s citrátem a fosforečnanem sodným se používá jako tavicí sůl v tavených sýrech. Jeho uplatnění nalezneme i v kosmetice a v tiskařském průmyslu.
V ČR (celé EU) je použití alginátu sodného povoleno v nezbytném množství v potravinách. Z dětské výživy se smí přidávat v omezeném množství pouze do příkrmů (dezertů a pudinků). V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.