Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E401 - Alginát sodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E401 - Alginát sodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Alginát sodný je sodná sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Je to viskózní koloidní roztok nerozpustný ve vodě. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny alginové. Přijatelná denní dávka (ADI): 0 - 25 mg/kg tělesné hmotnosti. 

Alginát sodný a zdraví

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky.

Alginát sodný v potravinářství

Alginát sodný se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do:
- zmrzlin,
- mražených dezertů,
- pudinků,
- ovocných želé,
- marmelád,
- cukrovinek,
- krémů
- džusů,
- jogurtů,
- nízkotučných dressingů
- majonéz,
- k potírání koláčů
a dalších sladkých pekařských výrobků.

Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty. Společně s citrátem a fosforečnanem sodným se používá jako tavicí sůl v tavených sýrech. Jeho uplatnění nalezneme i v kosmetice a v tiskařském průmyslu.

V ČR (celé EU) je použití alginátu sodného povoleno v nezbytném množství v potravinách. Z dětské výživy se smí přidávat v omezeném množství pouze do příkrmů (dezertů a pudinků). V USA je používání také povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.