Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E400 - Kyselina alginová

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E400 - Kyselina alginová

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Kyselina alginová je látka bez chuti a bez zápachu. Senzoricky se podobá vaječnému bílku nebo želatině. Je pomalu rozpustná ve vodě, ale dobře rozpustná v roztoku sody. V přírodě se vyskytuje v mořských řasách. V sušených řasách je množství této kyseliny okolo 40%. Chemicky je to hydrofilní koloidní polysacharid, směsný polymer složený zejména ze zbytku 1, 4-D-kyseliny mannurové a 1,4-L-kyseliny glukoronové. Používá se především jako stabilizátor, emulgátor, želírující látka a zahušťovadlo. Je získávána z hnědých mořských řas nebo i z jiných druhů řas pomocí teplé zásadité vody.

Kyselina alginová a zdraví

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. U citlivých jedinců můžou algináty při styku s pokožkou způsobit kopřivku. Kyselina alginová snižuje hladinu cholesterolu a ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky.

Kyselina alginová v potravinářství

Kyselina alginová se používá v potravinářství jako stabilizátor, emulgátor, želírující látka, zahušťovadlo nebo také jako odpěňovač. Přidává se do zmrzlin, kde omezuje růst velkých ledových krystalů, a zároveň jim dodává objem a texturu. V pekařských výrobcích, želé, dezertech a pudincích vytváří gely.

Dále se používá do:
- mražených vaječných krémů,
- ovocných dření,
- nápojů,
- cukrových polev,
- sýrů,
- tavených sýrů,
- francouzských dressingů,
- jogurtů,
- k potírání koláčů
a dalších sladkých pekařských výrobků,
- majonéz.

S glycerolem lze použít algináty jako součást povrchových filmů. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty. Její využití nalezneme i v kosmetickém průmyslu, kde se používá do krémů, tělových mlék, šampónů a tekutých pracích prostředků jako zahušťovadlo a jako stabilizátor se používá do zubních past. V lékařství zlepšuje snášenlivost léčiv v žaludku a ve střevech.

V ČR (celé EU) je použití kyseliny alginové povoleno v nezbytném množství v potravinách. Z dětské výživy se smí přidávat v omezeném množství pouze do příkrmů (dezertů a pudinků). V USA je používání také povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.