Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E392 - Rozmarýnové extrakty

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E392 - Rozmarýnové extrakty

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Extrakty rozmarýnu obsahují několik složek, u nichž bylo prokázáno, že mají antioxidační účinky. Tyto složky patří zejména do skupiny fenolických kyselin, flavonoidů , diterpenoidů. Extrakt z listů rozmarýnu se připravuje extrakcí pomocí rozpouštědel povolených pro potravinářské použití.

Rozmarýnové extrakty a zdraví

Podle Evropského úřadu bezpečnosti potravin (EFSA) je extrakt z rozmarýnu bezpečný pro použití jako antioxidantu do potravin. Některé výzkumy prokázaly, že může mít vliv na zánik rakovinotvorných buněk. Pokud se bude přidávat např. do hamburgerů, může snížit riziko rakoviny.

Rozmarýnové extrakty v potravinářství

Používá se do:
- nápojů,
- koření,
- masa.

Může být také součástí aromatických látek do:
- ovocných nápojů,
- zmrzlin,
- sladkostí,
- pečiva.

Bylo zjištěno, že rozmarýnové extrakty mohou prodloužit trvanlivost potravin až o 30%, jelikož se jedná o významné antioxidanty, které brání nežádoucím oxidacím v potravinách.

Látka je v celé EU (ČR) povolena. Do sušeného výtažku z rozmarýnu (E392) je povoleno používat jako protispékavou látku oxid křemičitý (E551). Jeho přítomnost má za následek snadnější manipulaci s rozmarýnovým výtažkem, tzn. kvalitnější sypkost, bez hrudkovatění. Podle Vědeckého výboru pro potraviny se řadí oxid křemičitý mezi látky, u nichž není stanovena úroveň přijatelného denního příjmu. Tudíž jeho přítomnost nepředstavuje nebezpečí pro zdraví, pokud bude používán v množství nezbytném pro dosažení žádoucích technologických účinků.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.