Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E386 - Ethylendiamintetraacetát disodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E386 - Ethylendiamintetraacetát disodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ethyldiamintetraacetát disodný je bílý krystalický prášek rozpustný ve vodě. Používá se jako konzervant nebo sekvestrant. Průmyslově se vyrábí z etylenu, amoniaku a octového anhydridu.

Ethylendiamintetraacetát disodný a zdraví

V mírném množství je tato látka pravděpodobně bezpečná. Ovšem i v lidském těle si zachovává vlastnost vázat ionty kovů, a pokud je v těle málo důležitých kovů (např. železo, zinek nebo měď), může přítomnost ethyldiamintetraacetátu disodného způsobit jejich větší nedostatek. U vegetariánů způsobuje snižování přisvojitelnosti železa z rostlinné potravy.

Ethylendiamintetraacetát disodný v potravinářství

Tato látka váže ionty kovů, čímž zabraňuje jejich reakcím s jinými látkami, které by jinak způsobily ztrátu barvy, textury nebo žluknutí. Proto se používá k zachování barvy potravin jako např. do sterilované a nakládané zeleniny. Dále zabraňuje procesu žluknutí, čehož se využívá v:
- majonézách,
- různých druzích dressingů,
- omáčkách,
- pomazánkách,
- margarínech,
- tucích.

Své uplatnění má i jako konzervant (působí proti některým bakteriím) např. v salátových zálivkách nebo při úpravě povrchu ryb. Jelikož spolupracuje s antioxidanty, může se používat v kombinaci s nimi.

V ČR není povoleno používat ethyldiamintetraacetát disodný jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.