Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E384 - Citronan isopropylnatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E384 - Citronan isopropylnatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Citronan isopropylnatý neboli isopropyl citrát je bezbarvá až bílá, mastná nebo vosková látka. Je bez zápachu. Používá se jako sekvestrant a antioxidant. Vyrábí se esterifikací kyseliny citronové s 2-propanolem. Vzniká směs citronanů.

Citronan isopropylnatý a zdraví

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ovšem během metabolismu může vznikat toxický isopropyl alkohol. Při tepelném rozkladu citronanu isopropylnatého se uvolňuje štiplavý a dráždivý dým.

Citronan isopropylnatý v potravinářství

Citronan isopropylnatý, jako látka rozpustná v tucích, váže ionty kovů, které katalyzují samovolnou oxidaci tuků, a tím může zabraňovat procesu žluknutí. Proto se používá:
- v rostlinných olejích,
- v margarínech,
- jako sekvestrant,
- jako antioxidant.

V ČR (celé EU) není povoleno používat citronan isopropylnatý jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.