Kurzy ATAC

E383 - Glycerofosforečnan vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E383 - Glycerofosforečnan vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Glycerofosforečnan vápenatý je jemný bílý prášek, téměř bez chuti a bez zápachu. Používá se jako stabilizátor. Je pravděpodobně vyráběn smísením minerálních látek za přítomnosti syntetické chemické látky.

Glycerofosforečnan vápenatý a zdraví

Zatím nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Glycerofosforečnan vápenatý v potravinářství

Glycerofosforečnan vápenatý je používán jako stabilizátor nebo jako přísada do prášků do pečiva. Využívá se také pro doplnění potravin vápníkem, své uplatnění má jako doplněk stravy a můžeme ho nalézt i v zubních vodách. V medicíně se používá pro znecitlivění.

V ČR (celé EU) není povoleno používat glycerofosforečnan vápenatý jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.