Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Citran železitoamonný se vyskytuje ve formě zeleného nebo hnědého prášku, je velmi rozpustný ve vodě, bez zápachu a je charakteristický mírně železnou-kovovou chutí. Používá se k úpravě kyselosti, jako protispékavá látka nebo jako zdroj železa. Průmyslově je vyráběn přidáváním chloridu železitého a amoniaku do kyseliny citrónové.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-1 mg/kg hmotnosti.
Citran železitoamonný se používá jako regulátor kyselosti nebo jako protispékavá látka sypkých potravin jako např.:
- kuchyňské soli,
- sypkých směsí na výrobu dortů,
- v kořeněných směsích
- v cereáliích.
Využívá se také pro doplnění potravin železem.
V ČR (celé EU) není povoleno používat síran železitoamonný jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.