Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Adipan sodný je sodná sůl kyseliny adipové. Používá se k úpravě kyselosti. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny adipové.
Při běžných dávkách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.
Adipan sodný dodává potravinám chuť a používá se jako regulátor kyselosti. Tuto látku můžeme nalézt v:
- náplních a polevách jemného nebo trvanlivého pečiva,
- cukrářských výrobcích,
- dezertech,
- nápojích v prášku.
V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství do náplní koláčů a polev, cukrářských výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. V USA je používání adipanu sodného jako přídatné látky v potravinách zakázáno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.