Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E356 - Adipan sodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E356 - Adipan sodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Adipan sodný je sodná sůl kyseliny adipové. Používá se k úpravě kyselosti. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny adipové.

Adipan sodný a zdraví

Při běžných dávkách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Adipan sodný v potravinářství

Adipan sodný dodává potravinám chuť a používá se jako regulátor kyselosti. Tuto látku můžeme nalézt v:
- náplních a polevách jemného nebo trvanlivého pečiva,
- cukrářských výrobcích,
- dezertech,
- nápojích v prášku.

V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství do náplní koláčů a polev, cukrářských výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. V USA je používání adipanu sodného jako přídatné látky v potravinách zakázáno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.