Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Kyselina adipová se za normálních podmínek vyskytuje ve formě bílého krystalického prášku. Používá se k okyselování, úpravě pH nebo jako látka dodávající potravinám trpkou až kyselou chuť. Je odolná proti vlhkosti. V přírodě se vyskytuje v rostlinných buňkách. Průmyslově se vyrábí oxidací cyklohexanolu kyselinou dusičnou.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Koncentrovaná kyselina adipová je mírně toxická a slabě dráždí kůži. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-5 mg/kg hmotnosti.
Kyselina adipová má široké využití v potravinářství jako např. látka upravující pH, nebo jako kypřící látka. Má výraznou okyselující vlastnost, díky které dodává potravinám jemnou kyselou chuť. Nalezneme ji v:
- pekařských výrobcích,
- prášků do pečiva,
- dochucovacích směsích,
- cukrovinkách,
- mléčných a masných výrobcích,
- nápojích,
- konzervované zelenině,
- želatinových dezertech.
Dále se používá do tuků a olejů, kde zabraňuje procesu žluknutí. U výrobků obsahující vaječné bílky zlepšuje jejich šlehání a u tavených sýrů a sýrových pomazánek se používá je zlepšení jejich roztíratelnosti. Kyselina adipová se také využívá jako náhražka soli a má vlastnost udržet práškové výrobky sypké a suché.
V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství do náplní koláčů a polev, cukrářských výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.