Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E355 - Kyselina adipová

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E355 - Kyselina adipová

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Kyselina adipová se za normálních podmínek vyskytuje ve formě bílého krystalického prášku. Používá se k okyselování, úpravě pH nebo jako látka dodávající potravinám trpkou až kyselou chuť. Je odolná proti vlhkosti. V přírodě se vyskytuje v rostlinných buňkách. Průmyslově se vyrábí oxidací cyklohexanolu kyselinou dusičnou.

Kyselina adipová a zdraví

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Koncentrovaná kyselina adipová je mírně toxická a slabě dráždí kůži. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-5 mg/kg hmotnosti. 

Kyselina adipová v potravinářství

Kyselina adipová má široké využití v potravinářství jako např. látka upravující pH, nebo jako kypřící látka. Má výraznou okyselující vlastnost, díky které dodává potravinám jemnou kyselou chuť. Nalezneme ji v:
- pekařských výrobcích,
- prášků do pečiva,
- dochucovacích směsích,
- cukrovinkách,
- mléčných a masných výrobcích,
- nápojích,
- konzervované zelenině,
- želatinových dezertech.

Dále se používá do tuků a olejů, kde zabraňuje procesu žluknutí. U výrobků obsahující vaječné bílky zlepšuje jejich šlehání a u tavených sýrů a sýrových pomazánek se používá je zlepšení jejich roztíratelnosti. Kyselina adipová se také využívá jako náhražka soli a má vlastnost udržet práškové výrobky sypké a suché.

V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství do náplní koláčů a polev, cukrářských výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.