Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Fosforečnan amonný je bílý nebo bezbarvý krystalický prášek s lehkou chutí bez zápachu. Je to látka regulující a kontrolující pH, má kypřící vlastnosti a zlepšuje vlastnosti těsta. Průmyslově se vyrábí vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosforečné.
Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle. Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. Má močopudný efekt, proto jeho uplatnění nalezneme i v lékařství, kde se používá také k úpravě pH moči.
Fosforečnan amonný se používá jako okyselující složka do kypřících prášků. Kontroluje pH, zlepšuje vlastnosti těsta a má kypřící vlastnosti.
Používá se do:
- pekařských výrobků,
- ústních vod,
- alkoholických nápojů,
- dezertů,
- kvasnicových kultur,
- v pivovarnictví,
- sýrů,
- masa.
V ČR (celé EU) není povoleno používat fosforečnan vápenatý jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.