Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E342 - Fosforečnany amonné

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E342 - Fosforečnany amonné

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Fosforečnan amonný je bílý nebo bezbarvý krystalický prášek s lehkou chutí bez zápachu. Je to látka regulující a kontrolující pH, má kypřící vlastnosti a zlepšuje vlastnosti těsta. Průmyslově se vyrábí vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosforečné.

Fosforečnany amonné a zdraví

Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle. Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. Má močopudný efekt, proto jeho uplatnění nalezneme i v lékařství, kde se používá také k úpravě pH moči.

Fosforečnany amonné v potravinářství

Fosforečnan amonný se používá jako okyselující složka do kypřících prášků. Kontroluje pH, zlepšuje vlastnosti těsta a má kypřící vlastnosti.

Používá se do:
- pekařských výrobků,
- ústních vod,
- alkoholických nápojů,
- dezertů,
- kvasnicových kultur,
- v pivovarnictví,
- sýrů,
- masa.

V ČR (celé EU) není povoleno používat fosforečnan vápenatý jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.