Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E341 - Fosforečnany vápenaté

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E341 - Fosforečnany vápenaté

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Fosforečnan vápenatý je vápenatá sůl kyseliny fosforečné. Je to látka bez chuti. Používá se především jako protispékavá látka a kypřidlo. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečné.

Fosforečnany vápenaté a zdraví

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. 

Fosforečnany vápenaté v potravinářství

Fosforečnan vápenatý upravuje pH potravin, působí jako stabilizátor, protispékavá a kypřící látka. Tuto sloučeninu nalezneme v:
- pekařských a cereálních výrobcích,
- kořenících směsích,
- soli,
- želé, 
- sýrech.

Jako zpevňující látka působí při výrobě konzervované zeleniny a ovoce. Zlepšuje kvalitu těsta a odstraňuje nežádoucí účinky kovů. Obsahující vápník se používá jako zdroj vápníku.

V ČR (celé EU) je použití fosforečnanu vápenatého povoleno v nezbytném množství v potravinách a při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.