Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Fosforečnan vápenatý je vápenatá sůl kyseliny fosforečné. Je to látka bez chuti. Používá se především jako protispékavá látka a kypřidlo. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečné.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti.
Fosforečnan vápenatý upravuje pH potravin, působí jako stabilizátor, protispékavá a kypřící látka. Tuto sloučeninu nalezneme v:
- pekařských a cereálních výrobcích,
- kořenících směsích,
- soli,
- želé,
- sýrech.
Jako zpevňující látka působí při výrobě konzervované zeleniny a ovoce. Zlepšuje kvalitu těsta a odstraňuje nežádoucí účinky kovů. Obsahující vápník se používá jako zdroj vápníku.
V ČR (celé EU) je použití fosforečnanu vápenatého povoleno v nezbytném množství v potravinách a při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.