Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Fosforečnan sodný je sodná sůl kyseliny fosforečné. Používá se k úpravě kyselosti, jako emulgátor, stabilizátor nebo do tavených sýrů jako tavící sůl. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny fosforečné.
.Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle. V bezvodé formě může dráždit pokožku. Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti.
Fosforečnan sodný se používá jako regulátor kyselosti, emulgátor, stabilizátor nebo tavící sůl. Můžeme jej nalézt především v:
- tavených sýrech,
- masných výrobcích,
- nealkoholických nápojích,
- práškových nápojích
- šlehačkách ve spreji.
Odstraňuje nežádoucí účinky kovů. Používá se též jako pěnidlo do čistících prostředků
V ČR (celé EU) je použití fosforečnanu sodného povoleno v nezbytném množství v potravinách a při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.