Kurzy ATAC

E339 - Fosforečnany sodné

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E339 - Fosforečnany sodné

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Fosforečnan sodný je sodná sůl kyseliny fosforečné. Používá se k úpravě kyselosti, jako emulgátor, stabilizátor nebo do tavených sýrů jako tavící sůl. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny fosforečné.

Fosforečnany sodné a zdraví

.Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle. V bezvodé formě může dráždit pokožku. Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. 

Fosforečnany sodné v potravinářství

Fosforečnan sodný se používá jako regulátor kyselosti, emulgátor, stabilizátor nebo tavící sůl. Můžeme jej nalézt především v:
- tavených sýrech,
- masných výrobcích,
- nealkoholických nápojích,
- práškových nápojích
- šlehačkách ve spreji.

Odstraňuje nežádoucí účinky kovů. Používá se též jako pěnidlo do čistících prostředků

V ČR (celé EU) je použití fosforečnanu sodného povoleno v nezbytném množství v potravinách a při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.