Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Kyselina fosforečná se vyskytuje jako kapalina, která je bezbarvá a bez zápachu. Pevná krystalická struktura je velmi nestabilní. Využívá se hojně v potravinářství především jako ochucovadlo a k okyselení colových nápojů. Je to nejlevnější, ale nejsilnější okyselující látka. Průmyslově se vyrábí reakcí oxidu fosforečného s vodou.
V nízkých dávkách je bezpečná. Koncentrovaná kyselina fosforečná dráždí pokožku a sliznici. Jako zdroj fosforu při vyšších dávkách způsobuje jeho nadbytek. Fosfor je velmi důležitý minerální prvek v našem těle, který se podílí na stavbě zubů a kostí. Při jeho nadbytku se z těla vylučuje ve formě fosforečnanu vápenatého. Pokud tělo nemá dostatek vápníku, je nuceno čerpat z kostí. Je tedy nutné, aby hladina fosforu a vápníku byla v těle rovna poměru 1:2, jinak může dojít k náchylnosti kostí ke zlomeninám nebo k ostreoropóze. Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti.
Kyselina fosforečná se díky své okyselující a štiplavé chuti uplatňuje především pro výrobu nápojů typu cola a dalších nealkoholických nápojů, ale také do:
- želé,
- mražených mléčných výrobků,
- sladkostí,
- pekařských výrobků,
- v pivovarnictví.
Má však řadu jiných vlastností např. jako zdroj fosforu, zvyšování účinku antioxidantů v rostlinných tucích nebo odstraňování nežádoucích účinků kovů. Využívá se tedy i pro výrobu sýrů a tuků.
V ČR (celé EU) je použití kyseliny fosforečné povoleno v nezbytném množství v potravinách a pro úpravu pH při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.