Kurzy ATAC

E337 - Vinan sodnodraselný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E337 - Vinan sodnodraselný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Vinan sodnodraselný (Siegnettova nebo Rochelleská sůl) je sodnodraselná sůl kyseliny vinné. Používá se k úpravě kyselosti nebo jako emulgátor. Průmyslově se vyrábí přidáváním stejného množství hydroxidu sodného a hydroxidu draselného do kyseliny vinné.

Vinan sodnodraselný a zdraví

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti. 

Vinan sodnodraselný v potravinářství

Vinan sodnodraselný se používá jako regulátor kyselosti, látka kontrolující pH nebo jako emulgátor. Díky těmto vlastnostem ho můžeme nalézt v potravinách, jako jsou práškové dortové směsi nebo sušené kvasnice. Využívá se i při výrobě sýrů a zavařenin. Krom toho váže stopové kovy a tím odstraňuje jejich nežádoucí účinky.

V ČR (celé EU) je použití vinanu sodnodraselného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.