Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Vinan sodnodraselný (Siegnettova nebo Rochelleská sůl) je sodnodraselná sůl kyseliny vinné. Používá se k úpravě kyselosti nebo jako emulgátor. Průmyslově se vyrábí přidáváním stejného množství hydroxidu sodného a hydroxidu draselného do kyseliny vinné.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti.
Vinan sodnodraselný se používá jako regulátor kyselosti, látka kontrolující pH nebo jako emulgátor. Díky těmto vlastnostem ho můžeme nalézt v potravinách, jako jsou práškové dortové směsi nebo sušené kvasnice. Využívá se i při výrobě sýrů a zavařenin. Krom toho váže stopové kovy a tím odstraňuje jejich nežádoucí účinky.
V ČR (celé EU) je použití vinanu sodnodraselného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.