Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E336 - Vinany draselné

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E336 - Vinany draselné

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Vinan draselný neboli vinný kámen se vyskytuje ve formě krystalů. Používá se jako regulátor kyselosti, stabilizátor, zahušťovadlo a jako protispékavá a kypřící látka. Vzniká jako vedlejší, špatně rozpustný produkt při výrobě vína při reakci kyseliny vinné s draslíkem. Vinan draselný se následně vysráží jako krystalický zákal.

Vinany draselné a zdraví

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti.

Vinany draselné v potravinářství

Využití vinanu draselného je poměrně široké.

Ve výrobcích jako jsou:
- cukrovinky,
- vína,
- nealkoholické nápoje,
- pekařské výrobky,
- želé,
- ovocné nápoje,
- šťávy,
- zavařeniny,
- pudinky.

Má funkci stabilizátoru, zahušťovadla, protispékavé a kypřící látky, regulátoru kyselosti nebo jako látka kontrolující pH. Vinan draselný působí také antibakteriálně.

V ČR (celé EU) je použití vinanu draselného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pouze přirozenou L(+) formu jako součást prášku do pečiva (např. piškoty, dětské sušenky, atd.). V USA je používání také povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.