Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E335 - Vinany sodné

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E335 - Vinany sodné

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Vinan sodný je sodná sůl kyseliny vinné. Používá se k úpravě kyselosti nebo jako emulgátor. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny vinné.

Vinany sodné a zdraví

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ve velkém množství (10 až 20 gramů denně) se používá jako projímadlo. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti. 

Vinany sodné v potravinářství

Vinan sodný se používá jako regulátor kyselosti do:
- cukrovinek,
- vín,
- nealkoholických nápojů,
- pekařských výrobků,
- želé,
- ovocných nápojů
- ovocných šťáv.

Má funkci stabilizátoru v sýrech a uměle slazených želé. V tucích zvyšuje antioxidační účinky a používá se zde jako emulgátor. Má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty a tím může zabraňovat procesu žluknutí.

V ČR (celé EU) je použití vinanu sodného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pouze přirozenou L(+) formu jako součást prášku do pečiva (např. piškoty, dětské sušenky, atd.). V USA je používání také povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.