Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Vinan sodný je sodná sůl kyseliny vinné. Používá se k úpravě kyselosti nebo jako emulgátor. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny vinné.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ve velkém množství (10 až 20 gramů denně) se používá jako projímadlo. Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti.
Vinan sodný se používá jako regulátor kyselosti do:
- cukrovinek,
- vín,
- nealkoholických nápojů,
- pekařských výrobků,
- želé,
- ovocných nápojů
- ovocných šťáv.
Má funkci stabilizátoru v sýrech a uměle slazených želé. V tucích zvyšuje antioxidační účinky a používá se zde jako emulgátor. Má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty a tím může zabraňovat procesu žluknutí.
V ČR (celé EU) je použití vinanu sodného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pouze přirozenou L(+) formu jako součást prášku do pečiva (např. piškoty, dětské sušenky, atd.). V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.