Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Citrát vápenatý je jemný, bílý prášek kyselé chuti a bez zápachu. Používá se k úpravě kyselosti nebo také na zlepšení pečících vlastností mouky. Průmyslově se vyrábí reakcí hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.
Používá se jako regulátor kyselosti do:
- cukrovinek,
- želé,
- džemů,
- umělých sladidel,
- ovocných nápojů,
- vín,
- sýrů
- salámů.
Může zabraňovat procesu žluknutí díky vlastnosti vázat na sebe přítomné kovy. Pro svoje zahušťující a zpevňující schopnosti se používá do tavených sýrů a do ovocných a zeleninových výrobků. Citrát vápenatý lze použít i jako vhodný zdroj vápníku.
V ČR (celé EU) je použití látky možné v nezbytném množství. K výrobě obilných a ostatních příkrmů pro kojence a malé děti se smí použít pouze pro úpravu pH. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.