Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E333 - Citronany vápenaté

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E333 - Citronany vápenaté

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Citrát vápenatý je jemný, bílý prášek kyselé chuti a bez zápachu. Používá se k úpravě kyselosti nebo také na zlepšení pečících vlastností mouky. Průmyslově se vyrábí reakcí hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.

Citronany vápenaté a zdraví

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Citronany vápenaté v potravinářství

Používá se jako regulátor kyselosti do:
- cukrovinek,
- želé,
- džemů,
- umělých sladidel,
- ovocných nápojů,
- vín,
- sýrů
- salámů.

Může zabraňovat procesu žluknutí díky vlastnosti vázat na sebe přítomné kovy. Pro svoje zahušťující a zpevňující schopnosti se používá do tavených sýrů a do ovocných a zeleninových výrobků. Citrát vápenatý lze použít i jako vhodný zdroj vápníku.

V ČR (celé EU) je použití látky možné v nezbytném množství. K výrobě obilných a ostatních příkrmů pro kojence a malé děti se smí použít pouze pro úpravu pH. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.