Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Citrát draselný je průhledný nebo bílý prášek, bez zápachu, s lehkou slanou chutí. Používá se především k úpravě kyselosti. Obohacuje potraviny potřebným draslíkem. Dále se dělí: E332(i) dihydrogencitrát draselný, E332(ii) citrát tridraselný. Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu draselného do kyseliny citrónové.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ovšem je možné, že může způsobit nedostatek vápníku v těle.
Citrát draselný se používá jako regulátor kyselosti do:
- cukrovinek,
- uměle přislazovaných želé,
- ovocných nápojů,
- džemů,
- sýrů
- salámů.
Využívá se při výrobě margarínů a v masných výrobcích. Krom toho má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty, které katalyzují samovolnou oxidaci tuků, a tím může zabraňovat procesu žluknutí. Obsahující draslík se využívá k doplňování potravin tímto prvkem. Dále se používá jako emulzní stabilizátor. Jeho uplatnění nalezneme i v lékařství jako močopudný prostředek a díky své vlastnosti regulace pH se používá ke snížení kyselosti moči nebo jako žaludeční antacid (látka, která neutralizuje kyselinu chlorovodíkovou v žaludeční šťávě a tím snižuje kyselost v žaludku).
V ČR (celé EU) je použití citronanu draselného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pro úpravu kyselosti. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.