Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Citrát sodný je bílá látka krystalické nebo zrnkovité struktury, která se však může vyskytovat i ve formě prášku s lehkou slanou chutí. Je bez zápachu, na vzduchu stálý. Používá se k úpravě kyselosti nebo k zachování bublinek v perlivých nápojích. Bližší rozdělení: 331(i) dihydrogencitrát sodný, 331(ii) hydrogencitrát sodný a 331(iii) citrát sodný. Průmyslově se vyrábí přidáváním žíravé sody (hydroxidu sodného) do kyseliny citrónové.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ovšem není vyloučeno, že při nedostatku vitaminu D může způsobit špatné vstřebávání vápníku čili jeho nedostatek v těle.
Citrát sodný se používá jako emulgátor do zmrzlin, sýrů a kondenzovaných mlék. V tavených sýrech má funkci tavící soli pro zlepšení roztíratelnosti. Dále se využívá pro úpravu kyselosti:
- ovocných nápojů,
- cukrovinek,
- ovocného želé,
- zavařenin,
- džemů.
Do perlivých nápojů se přidává z důvodu zachování bublinek (karbonatace). Váže stopové kovy (mohou způsobovat např. žluknutí), tím zabraňuje vstupu těchto kovů do buňky a odstraňuje jejich nežádoucí účinky. Využití citrátu sodného je také v kosmetice, kde funguje jako alkalizátor. Jeho uplatnění nalezneme i v lékařství jako močopudný prostředek a díky své vlastnosti regulace pH se používá ke snížení kyselosti moči.
V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pro úpravu kyselosti. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.