Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E327 - Mléčnan vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E327 - Mléčnan vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o pevnou, bílou látku bez zápachu. Sůl kyseliny mléčné. Mléčnan vápenatý zvyšuje účinky antioxidantů a upravuje kyselost. Dodává tělu potřebný vápník. Vyrábí se přidáním hydroxidu vápenatého do kyseliny mléčné nebo pomocí bakteriální fermentace škrobů nebo melasy.

Mléčnan vápenatý a zdraví

Vzhledem k tomu že mléčnany jsou produkovány i svalovými buňkami lidského těla a toto množství je mnohem vyšší, než množství přijímané v potravě, jsou mléčnany jako přídatná látka naprosto bezpečné.Formy typu D nebo DL mohou u dětí způsobit průjmy, zvracení či překyselení. Důvodem těchto potíží je fakt, že dětské tělo nemá dostatečně vyvinuté jaterní enzymy, které by uměly laktáty metabolizovat.Jiné nežádoucí vlastnosti nemá.

Mléčnan vápenatý v potravinářství

Vylepšuje vlastnosti sušených a kondenzovaných mlék. Používá se jako kypřící látka, zpevňující látka v ovocných a zeleninových výrobcích a sýrech. Dále např. v:
- krmivech,
- jogurtech,
- salámech,
- cukrovinkách,
- omáčkách,
- těstech na chléb.

V ČR (celé EU) je její použití povoleno v nezbytném množství. K výrobě dětských příkrmů je povolena forma L této látky. V USA je použití látky povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.