Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o pevnou, bílou látku bez zápachu. Sůl kyseliny mléčné. Mléčnan vápenatý zvyšuje účinky antioxidantů a upravuje kyselost. Dodává tělu potřebný vápník. Vyrábí se přidáním hydroxidu vápenatého do kyseliny mléčné nebo pomocí bakteriální fermentace škrobů nebo melasy.
Vzhledem k tomu že mléčnany jsou produkovány i svalovými buňkami lidského těla a toto množství je mnohem vyšší, než množství přijímané v potravě, jsou mléčnany jako přídatná látka naprosto bezpečné.Formy typu D nebo DL mohou u dětí způsobit průjmy, zvracení či překyselení. Důvodem těchto potíží je fakt, že dětské tělo nemá dostatečně vyvinuté jaterní enzymy, které by uměly laktáty metabolizovat.Jiné nežádoucí vlastnosti nemá.
Vylepšuje vlastnosti sušených a kondenzovaných mlék. Používá se jako kypřící látka, zpevňující látka v ovocných a zeleninových výrobcích a sýrech. Dále např. v:
- krmivech,
- jogurtech,
- salámech,
- cukrovinkách,
- omáčkách,
- těstech na chléb.
V ČR (celé EU) je její použití povoleno v nezbytném množství. K výrobě dětských příkrmů je povolena forma L této látky. V USA je použití látky povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.