Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E323 - Anoxomer

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E323 - Anoxomer

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Látka vynalezená v roce 1976 jako vysoce účinný antioxidant v tucích a olejích na smažení. Není rozpustná ve vodě, dobře se však rozpouští v olejích a organických rozpouštědlech. Vyskytuje se ve formě šedobílého prášku. Na rozdíl od látek BHT a BHA je pro člověka neškodná, paradoxně je v ČR (celé EU) zakázána. Vyrábí se zcela synteticky kondenzační polymerací divynilbenzenu.

Anoxomer a zdraví

Studie na zvířatech (krysy, myši, králíci, psi) a lidech nedokázaly žádný negativní  teratogenní, mutagenní nebo rakovinotvorný účinek. Látka nesetrvává v organismu a vylučuje se z těla ven.

Anoxomer v potravinářství

Používá se v rostlinných, živočišných nebo rybích tucích. Dále do základů pro:
- žvýkačky,
- pekařských výrobků,
- sušenek,
- bramborových lupíncích
- ve zpracovaném mase.

V ČR (celé EU) se nesmí látka používat. V USA je její použití povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.