Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Látka vynalezená v roce 1976 jako vysoce účinný antioxidant v tucích a olejích na smažení. Není rozpustná ve vodě, dobře se však rozpouští v olejích a organických rozpouštědlech. Vyskytuje se ve formě šedobílého prášku. Na rozdíl od látek BHT a BHA je pro člověka neškodná, paradoxně je v ČR (celé EU) zakázána. Vyrábí se zcela synteticky kondenzační polymerací divynilbenzenu.
Studie na zvířatech (krysy, myši, králíci, psi) a lidech nedokázaly žádný negativní teratogenní, mutagenní nebo rakovinotvorný účinek. Látka nesetrvává v organismu a vylučuje se z těla ven.
Používá se v rostlinných, živočišných nebo rybích tucích. Dále do základů pro:
- žvýkačky,
- pekařských výrobků,
- sušenek,
- bramborových lupíncích
- ve zpracovaném mase.
V ČR (celé EU) se nesmí látka používat. V USA je její použití povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.