Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E320 - Butylhydroxyanisol (BHA)

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E320 - Butylhydroxyanisol (BHA)

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Pevná, bílá látka, rozpustná v tucích. Dodává výraznou chuť výrobkům, ve kterých je obsažena a uchovává je před zkažením. Jako antioxidant zpomaluje žluknutí tuků a má aromatické účinky. Proti některým bakteriím a plísním působí jako konzervant. Může být obsažen i v obalech, ze kterých poté proniká do jídla. Látka se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.

BHA v potravinářství

BHA má široké využití jako konzervační prostředek, antioxidant a stabilizátor v mnoha výrobcích, například v:
- nápojích,
- margarínech,
- majonéze,
- zmrzlině,
- sladkostech,
- pečivu,
- žvýkačkách,
- želatinových dezertech,
- polévkových základech,
- produktech z brambor,
- kandovaném ovoci,
- snídaňových cereáliích,
- droždí,
- sádle,
- tuku do pečiva.

Jeho použití je zakázáno ve výrobcích pro děti. BHA můžeme nalézt i v kosmetických výrobcích.

V Japonsku je tato látka zakázána, přestože neexistují žádné důkazy o její škodlivosti. Podle organizace IARC bylo dostatečně prokázáno, že látka je zvířecí karcinogen. V ČR (celé EU) povoleno jako antioxidant v omezeném množství. V USA povoleno. V Kalifornii je látka považována za karcinogen.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.