Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Pevná, bílá látka, rozpustná v tucích. Dodává výraznou chuť výrobkům, ve kterých je obsažena a uchovává je před zkažením. Jako antioxidant zpomaluje žluknutí tuků a má aromatické účinky. Proti některým bakteriím a plísním působí jako konzervant. Může být obsažen i v obalech, ze kterých poté proniká do jídla. Látka se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.
BHA má široké využití jako konzervační prostředek, antioxidant a stabilizátor v mnoha výrobcích, například v:
- nápojích,
- margarínech,
- majonéze,
- zmrzlině,
- sladkostech,
- pečivu,
- žvýkačkách,
- želatinových dezertech,
- polévkových základech,
- produktech z brambor,
- kandovaném ovoci,
- snídaňových cereáliích,
- droždí,
- sádle,
- tuku do pečiva.
Jeho použití je zakázáno ve výrobcích pro děti. BHA můžeme nalézt i v kosmetických výrobcích.
V Japonsku je tato látka zakázána, přestože neexistují žádné důkazy o její škodlivosti. Podle organizace IARC bylo dostatečně prokázáno, že látka je zvířecí karcinogen. V ČR (celé EU) povoleno jako antioxidant v omezeném množství. V USA povoleno. V Kalifornii je látka považována za karcinogen.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.