Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E319 - Terciální butylhydrochinon (TBHQ)

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E319 - Terciální butylhydrochinon (TBHQ)

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Tato látka je velmi účinným antioxidantem, který byl dlouhou dobu tlačen výrobci potravin k jeho schválení. Obsahuje ropné deriváty butanu. Používá se buď samostatně nebo v kombinaci s látkami BHA nebo BHT. Látka se velmi rychle slučuje s kyslíkem a získává na vzduchu hnědou barvu. Zabraňuje žluknutí tuků. Konzervant proti některým bakteriím a plísním. Látka je vyráběna chemickou cestou.

TBHQ a zdraví

Po požití již 1 gramu látky se mohou objevit nevolnosti, zvracení, zvuky v uších, delirium, dušení. Při styku s pokožkou může vyvolat alergickou reakci. U průmyslových pracovníků, kteří byli vystaveni výparům této látky, se projevilo zakalení očních čoček. Může zvyšovat účinnost karcinogenů. Je spojován s rakovinou močového měchýře. Literatura dokonce uvádí případy smrti po požití dávky 5 gramů.

TBHQ v potravinářství

Použití pro:
- tuky,
- margaríny,
- klobásy,
- rostlinné oleje,
- hamburgery,
- cereální výrobky,
- brambůrky
a pod.

Americká organizace FDA (Food and drugs administration) oznámila, že látka TBHQ nesmí přesáhnout 0,02% obsahu tuků v potravině. V ČR (celé EU) je povolen jako přídatná látka. V USA je povolen. V současnosti nelze jít nad rámec EU legislativy – protože je toto E na tzv. „pozitivním“ listu aditiv  v rozmezí daných limitů a typů potravin pro EU, musí být povoleno ve všech členských státech EU.  

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.