Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E314 - Guaiac Gum

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E314 - Guaiac Gum

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o přírodní pryskyřici stromů Guaiacum officinale a jemu příbuzných tropických stromů. Látka funguje v potravinách jako antioxidant. Používala se zejména ve 40. letech. Nyní vzhledem k dostupnosti a jejím vlastnostem se již nepoužívá. Získává se ze stromů rodu Guaiacum.

Guaiac Gum a zdraví

Nejsou známy negativní účinky, látka se používala k léčbě revmatismu.

Guaiac Gum v potravinářství

Látka se používala jako antioxidant v různých druzích potravin, např. v:
- coca-cole,
- jedlých olejích,
- tucích,
- alkoholických nápojích,
- živočišných tucích

Také se používalo jako příchuť/aroma.

Látka má status GRAS - tzn. že je považována za bezpečnou. V ČR (celé EU) je látka zakázána, v USA povolena.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.