Kurzy ATAC

E312 - Dodecylgallát

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E312 - Dodecylgallát

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o antioxidant, dobře rozpustný v tucích. Hořlavá látka. Vyrábí se esterifikací dodecylalkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.

Dodecylgallát a zdraví

Výzkum neprokázal žádné karcinogenní nebo genotoxické účinky. Může způsobit alergické reakce v hojnější míře než ostatní galláty, protože je z nich nejsilnější. Dále může způsobit vyrážku či žaludeční problémy, a to zejména lidem, kteří přicházejí do styku s těmito látkami v rámci svých zaměstnání, např. pekaři. Studie na zvířatech (krysách) zjistily ovlivnění jejich rozmnožovací schopnosti. 

Dodecylgallát v potravinářství

V obalových materiálech bramborových lupínků a snídaňových cereálií aby z nich mohl proniknout do jídla a zabránit tak oxidaci.

Jako přísada:
- polévek,
- kořenících přípravků,
- omáček v sáčku,
- pečiva,
- kávy s mlékem z automatů,
- dětských žvýkaček,
- marcipánu,
- nugátu.

 

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.