Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Pevná, bílá, krystalická látka bez zápachu. Oktylgallát je hořlavý a při zahřátí na teplotu rozkladu vysílá štiplavý kouř a nepříjemný zápach. Při požití je lehce jedovatý. Je dobře rozpustný v tucích, proto se oproti E310 používá více. Esterifikací oktyl-alkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.
Mohou se vyskytnout ekzémy, žaludeční problémy či otoky ústní dutiny. Vyrážkami nejvíce trpí lidé, kteří s látkou přijdou do styku ve svém zaměstnání - např. pekaři. Látka by se neměla podávat dětem z důvodu možného vzniku hyperaktivity. Provedené studie na zvířatech (krysách) naznačily zvýšenou úmrtnost, možné poruchy rozmnožování.
Používá se jako antioxidant v margarínu a dalších tucích. Dále je obsažen v obalových materiálech bramborových lupínků a snídaňových cereálií, aby z nich pronikl do jídla a zabránit tak oxidaci.
Dále se používá jako:
- přísada polévek,
- kořenících přípravků,
- omáček v sáčku,
- pečiva,
- kávy s mlékem z automatů,
- dětských žvýkaček,
- marcipánu,
- nugátu.
Použití gallátů je Organizací pro výživu a zemědělství monitorováno a zatím nebyly zjištěny všechny možné účinky těchto látek. Provedené testy nicméně neprokázaly škodlivost těchto látek a proto jsou v Evropské Unii povoleny. V ČR (celé EU) je látka v omezeném množství povolená. Celkový obsah antioxidantů v tucích by neměl překročit zákonem stanovenou hranici 0,02%.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.