Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E311 - Oktylgallát

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E311 - Oktylgallát

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Pevná, bílá, krystalická látka bez zápachu. Oktylgallát je hořlavý a při zahřátí na teplotu rozkladu vysílá štiplavý kouř a nepříjemný zápach. Při požití je lehce jedovatý. Je dobře rozpustný v tucích, proto se oproti E310 používá více. Esterifikací oktyl-alkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.

Oktylgallát a zdraví

Mohou se vyskytnout ekzémy, žaludeční problémy či otoky ústní dutiny. Vyrážkami nejvíce trpí lidé, kteří s látkou přijdou do styku ve svém zaměstnání - např. pekaři. Látka by se neměla podávat dětem z důvodu možného vzniku hyperaktivity. Provedené studie na zvířatech (krysách) naznačily zvýšenou úmrtnost, možné poruchy rozmnožování.

Oktylgallát v potravinářství

Používá se jako antioxidant v margarínu a dalších tucích. Dále je obsažen v obalových materiálech bramborových lupínků a snídaňových cereálií, aby z nich pronikl do jídla a zabránit tak oxidaci.

Dále se používá jako:
- přísada polévek,
- kořenících přípravků,
- omáček v sáčku,
- pečiva,
- kávy s mlékem z automatů,
- dětských žvýkaček,
- marcipánu,
- nugátu.

Použití gallátů je Organizací pro výživu a zemědělství monitorováno a zatím nebyly zjištěny všechny možné účinky těchto látek. Provedené testy nicméně neprokázaly škodlivost těchto látek a proto jsou v Evropské Unii povoleny. V ČR (celé EU) je látka v omezeném množství povolená. Celkový obsah antioxidantů v tucích by neměl překročit zákonem stanovenou hranici 0,02%.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.