Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o krystalickou, pevnou, hořlavou, bílou látku nahořklé chuti, bez zápachu. Vyrábí se esterifikací propyl alkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.
Může způsobit podráždění žaludku nebo kůže zejména u lidí trpících astmatem nebo lidí citlivých na aspirin. U kojenců může způsobit cyanózu. Použití gallátů je Organizací pro výživu a zemědělství monitorováno a zatím nebyly zjištěny všechny možné účinky těchto látek. ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): 0-2,5 mg/kg tělesné váhy.
Propylgallát se používá jako antioxidant v jídlech, tucích a olejích (zpomaluje jejich žluknutí). Působí i jako konzervant proti bakteriím a plísním.
Je přidáván do:
- obalových materiálů bramborových lupínků,
- snídaňových cereálií,
- masných výrobků,
- žvýkačkových bází
- ochucených nápojů,
- zmrzliny,
- bonbónů,
- pečiva.
Celkový obsah antioxidantů v tucích by neměl překročit zákonem stanovenou hranici 0,02%. V EU i v ČR povoleno jako antioxidant v omezeném množství pro tuky a oleje na smažení, sádlo, lůj, rybí tuk, drůbeží sádlo, směsi pro přípravu moučníků, sušené mléko pro automaty, přípravky pro polévky a vývary, studené omáčky, majonézy, kořenící přípravky, výrobky z ořechů, cereálie, sušené brambory, žvýkačky. V USA povolen.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.