Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E310 - Propylgallát

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E310 - Propylgallát

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o krystalickou, pevnou, hořlavou, bílou látku nahořklé chuti, bez zápachu. Vyrábí se esterifikací propyl alkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.

Propylgallát a zdraví

Může způsobit podráždění žaludku nebo kůže zejména u lidí trpících astmatem nebo lidí citlivých na aspirin. U kojenců může způsobit cyanózu. Použití gallátů je Organizací pro výživu a zemědělství monitorováno a zatím nebyly zjištěny všechny možné účinky těchto látek. ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): 0-2,5 mg/kg tělesné váhy. 

Propylgallát v potravinářství

Propylgallát se používá jako antioxidant v jídlech, tucích a olejích (zpomaluje jejich žluknutí). Působí i jako konzervant proti bakteriím a plísním. 

Je přidáván do:
- obalových materiálů bramborových lupínků,
- snídaňových cereálií,
- masných výrobků,
- žvýkačkových bází
- ochucených nápojů,
- zmrzliny,
- bonbónů,
- pečiva.

Celkový obsah antioxidantů v tucích by neměl překročit zákonem stanovenou hranici 0,02%. V EU i v ČR povoleno jako antioxidant v omezeném množství pro tuky a oleje na smažení, sádlo, lůj, rybí tuk, drůbeží sádlo, směsi pro přípravu moučníků, sušené mléko pro automaty, přípravky pro polévky a vývary, studené omáčky, majonézy, kořenící přípravky, výrobky z ořechů, cereálie, sušené brambory, žvýkačky. V USA povolen.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.