Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o antioxidant, známý též jako vitamin E. Kapalná látka rozpustná v tucích. Zneškodňuje volné radikály. Je obsažena přirozeně v rostlinných tucích a všeobecně v lidské potravě, např. v mléce, masu, ořeších a semenech, pšeničných klíčcích atd. Zvyšuje imunitu starších osob, je lékem na mnoho nemocí. Vyrábí se extrakcí z rostlinných olejů, zejména ze slunečnicových. Také může být vyroben organickou syntézou.
Nemá žádné nežádoucí účinky. Ve vysokých koncentracích můževe formě vitamínových přípravků způsobit trhlinky na rtech, náchylnost k trombóze, či zapříčinit poruchy plodnosti.
Součást extraktů s vysokým obsahem tokoferolů. Varianta α-tokoferol je také využívána pro experimentální účely a klinické testy vitamínu E. Jeho aplikace je limitována z důvodu jeho specifické vůně.
Používá se v:
- rostlinných a živočišných tucích,
- sýru,
- polévkách.
V ČR (celé EU) povoleno jako přídatná látka a v omezeném množství při výrobě dětské výživy. V USA povoleno. Další informace viz. E306 – Tokoferoly.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.