Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Estery mastných kyselim s kyselinou askorbovou dělíme na: Askorbylpalmitát (304(i) ), Askorbylstearát (304(ii) ). Jedná se o kapalné látky rozpustné v tucích. Vyrábí se z kyseliny askorbové (vitamin C) a kyseliny palmitové procesem zvaným esterifikace. Kyselina palmitová se může vyrábět z živočišných tuků.
Nežádoucí účinky jsou známy pouze pro osoby se sklonem k tvorbě močových kamenů. Jiné nežádoucí účinky nemá.
Společně s dalšími antioxidanty zpomalují žluknutí tuků v uzeninách či předchází oxidaci olejů na vaření při vysokých teplotách. Dále zabraňují hnědnutí jablek a dalšího ovoce na řezu. Prodlužují trvanlivost zpracovaných ořechů. V lidském těle se přeměňují na kyselinu palmitovou resp. stearovou, které jsou běžnou přirozenou součástí lidské potravy.
Použití:
- v pekárenském a masném průmyslu,
- při výrobě margarínů a olejů, nápojů, produktů s ořechy a majonéze,
- v potravinářských barvivech,
- v nutričních doplňcích.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.