Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E304 - Askorbylpalmitát - Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E304 - Askorbylpalmitát - Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Estery mastných kyselim s kyselinou askorbovou dělíme na: Askorbylpalmitát (304(i) ), Askorbylstearát (304(ii) ). Jedná se o kapalné látky rozpustné v tucích. Vyrábí se z kyseliny askorbové (vitamin C) a kyseliny palmitové procesem zvaným esterifikace. Kyselina palmitová se může vyrábět z živočišných tuků.

E304 a zdraví

Nežádoucí účinky jsou známy pouze pro osoby se sklonem k tvorbě močových kamenů. Jiné nežádoucí účinky nemá.

E304 v potravinářství

Společně s dalšími antioxidanty zpomalují žluknutí tuků v uzeninách či předchází oxidaci olejů na vaření při vysokých teplotách. Dále zabraňují hnědnutí jablek a dalšího ovoce na řezu. Prodlužují trvanlivost zpracovaných ořechů. V lidském těle se přeměňují na kyselinu palmitovou resp. stearovou, které jsou běžnou přirozenou součástí lidské potravy.

Použití:
- v pekárenském a masném průmyslu,
- při výrobě margarínů a olejů, nápojů, produktů s ořechy a majonéze, 
- v potravinářských barvivech,
- v nutričních doplňcích.
 

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.