Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bílý prášek bez zápachu s ovocnou chutí, špatně rozpustný ve vodě. Tato kyselina má uplatnění jako antioxidant, ochucovadlo nebo jako regulátor kyselosti. Přirozeně se vyskytuje i jako meziprodukt metabolismu v tělech rostlin a živočichů a také v některých druzích hub. Připravuje se uměle z kyseliny maleinové, z kvasinek bramborové moučky nebo kukuřičného škrobu.
Nežádoucí účinky nejsou známy.
Využívá se jako ochucovadlo a regulátor kyselosti nápojů s jablečnou, broskvovou a vanilkovou příchutí, v pečených výrobcích a v dezertech se želatinou. Funguje jako antioxidant zabraňující žluknutí některých sypkých směsí, ovocných náplní, uzenin, sušeného mléka, slaných brambůrků a ořechů. V některých zemích nalézá uplatnění i jako konzervant zabraňující mléčnému kvašení vína.
V ČR může být kyselina fumarová přidávána do:
- náplní a sladkých omáček,
- cukrářských výrobků na bázi cukru,
- ovocných želatinových dezertů,
- instantních čajů
- žvýkaček.
Svými účinky může nahrazovat kyselinu vinnou či citrónovou – oproti druhé jmenované je pětkrát kyselejší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.