Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E297 - Kyselina fumarová

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E297 - Kyselina fumarová

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Bílý prášek bez zápachu s ovocnou chutí, špatně rozpustný ve vodě. Tato kyselina má uplatnění jako antioxidant, ochucovadlo nebo jako regulátor kyselosti. Přirozeně se vyskytuje i jako meziprodukt metabolismu v tělech rostlin a živočichů a také v některých druzích hub. Připravuje se uměle z kyseliny maleinové, z kvasinek bramborové moučky nebo kukuřičného škrobu. 

Kyselina fumarová a zdraví

Nežádoucí účinky nejsou známy.

Kyselina fumarová v potravinářství

Využívá se jako ochucovadlo a regulátor kyselosti nápojů s jablečnou, broskvovou a vanilkovou příchutí, v pečených výrobcích a v dezertech se želatinou. Funguje jako antioxidant zabraňující žluknutí některých sypkých směsí, ovocných náplní, uzenin, sušeného mléka, slaných brambůrků a ořechů. V některých zemích nalézá uplatnění i jako konzervant zabraňující mléčnému kvašení vína.

V ČR může být kyselina fumarová přidávána do:
- náplní a sladkých omáček,
- cukrářských výrobků na bázi cukru,
- ovocných želatinových dezertů,
- instantních čajů
- žvýkaček.

Svými účinky může nahrazovat kyselinu vinnou či citrónovou – oproti druhé jmenované je pětkrát kyselejší. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.