Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E283 - Propionan draselný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E283 - Propionan draselný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Bílý prášek dobře rozpustný ve vodě. Má funkci konzervantu, který zabraňuje nitkování chleba, růstu plísní. Získává se z hydroxidu draselného a kyseliny propionové. Přirozeně se vyskytuje v kvašených substancích, jako je pivo, víno nebo sýry, a lze ho běžně nalézt v lidském těle. Tato látka přirozeně vzniká každý den v těle při trávení vlákniny a je okamžitě vstřebávána do krve. 

Propionan draselný a zdraví

Pokud jde o nežádoucí účinky, lze říci, že může ojediněle vyvolávat stejně příznaky jako jiné deriváty kyseliny propionové – propionan sodný a vápenatý (E281 a E282). Odhaduje se, že 5 až 10 % populace může trpět citlivostí na některé typy potravin – 30 až 40 % z nich může být alergických právě na propionan draselný, ovšem nikdy ne výlučně na něj, vždy společně s citlivostí na jiné přirozené či umělé látky v jídle. Za běžných podmínek se jedná o sloučeninu, která je považována za bezpečnou, avšak například v USA je ji přidávat do potravin zakázáno.

Propionan draselný v potravinářství

Propionan draselný je konzervant, který brání v růstu plísním a vzniku nitkovitosti v chlebu a pečivu. V některých státech je využíván při výrobě sýrů, cukrovinek a moštů. Dříve nebyla tato látka v ČR povolena, ale dnes je přidávána do chleba s trvanlivostí delší než sedm dní, do baleného jemného pečiva a do cukrářských produktů z mouky (platí pro celou EU).

V ČR (celé EU) povoleno a použití jako E283. V USA nepovoleno pro používání v potravinách.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.